Omejevalnik - regulator vleka dimnika

Omejevalnik - regulator vleka dimnika

V zadnjem času prihaja do vse bolj množične uporabe ogrevalnih naprav na trda goriva. Pri priklopu na obstoječe dimovodne sisteme moramo zagotoviti stabilno delovanje in v največji meri preprečiti negativne stranske učinke. Kot rešitev oz. neizogiben element v vseh takih primerih, je vsekakor omejevalnik / regulator vleka dimnika.

 

Namen in delovanje

Omejevalnik vleka skrbi za stabilno funkcionalno delovanje izpušnih dimovodnih sistemov in zagotavlja zanesljivo obratovanje, tudi v spremenljivih vremenskih razmerah v času ogrevalne sezone. Je cenovno zelo ugodna rešitev, saj je vložek v omejevalnik vleka minimalen glede na njegov neverjeten učinek. Pomaga varčevati z energijo in s tem h krepkemu znižanju stroškov. Obenem pa je njegova vgradnja povsem preprosta.

 

Zakaj potrebujemo omejevalnik vleka?

Omejevalnik vleka je praktično neizogiben takrat, ko se vlek dimnika spreminja in zato porabimo več energije kot bi bilo potrebno. Sprememba vleka dimnika je pogojena s spremembo vremenskih razmer, ki je še posebno izrazita v hladnem zimskem obdobju. Zaradi nizkih zunanjih temperatur se poviša podtlak v odvodnih dimovodnih sistemih in v dimniku se poveča vlek. Posledično se poveča zgorevalna moč, kar povzroči višjo porabo goriva. Rezultat se nemudoma pokaže v porastu stroškov obratovanja oz. ogrevanja. Omejevalnik vleka ima poleg tega tudi pozitivne "stranske učinke", saj poskrbi za prezračevanje in sušenje dimnika.

 

Kako deluje omejevalnik vleka?

Vgrajen vzvod omogoča mehansko nastavitev nihajne lopute s pomočjo vijačne matice, ki služi kot utež. S tem dosežemo, da pri povečanem vleku sveži zrak vstopa v dimnik, kar si lahko predstavljamo kot okno, ki se odpira na nagib. Tako zmanjšujemo podtlak in uravnavamo vlek dimnika. Istočasno znižujemo točko rosišča, zaradi česar pride kasneje do tvorbe kondenza. Ko je dosežena prednastavljena vrednost, se loputa omejevalnika vleka zapre. Omejevalnik vleka montiramo kar se da blizu priključku zgorevalnega prostora. Izjema so atmosferske plinske naprave do 30 kW moči, kjer postavimo omejevalnik neposredno na zgorevalno mesto. Omejevalnik vleka lahko montiramo na odvodne dimne cevi, kakor tudi direktno na steno jaška dimnika. Pri vgradnji direktno na steno jaška je pomembno mesto oz. višina namestitve, ta pa je seveda odvisna od tega, ali gre za kotel na trda goriva.

 

Izvedbe omejevalnikov vleka

V večini primerov izvedba omogoča univerzalno montažo, nastavljanje je preprosto. Obstajajo različne izvedbe po obliki (okrogle, pravokotne) in dimenziji (za premere dimovodnih cevi od ø 110 do ø 250), po vrsti materiala, iz katerega so izdelane lopute (pocinkana ali nerjaveča pločevina), po načinu pritrditve, načinu regulacije lopute...

Izvedbe omejevlanikov vleka:

Za zidno montažo

Več informacij

Za cev

Več informacij

Z manšeto za cev

Več informacij

S tulcem

Več informacij

Z vratci

Več informacij

 

Prednosti omejevalnika vleka

Prednosti omejevalnika vleka so jasno in hitro prepoznavne. Tako znatno prispevajo k zmanjašnju škodljivih emisij v okolje. S pravilnim reguliranjem dovoda pomožnega zraka povečujemo prihranke pri izdatkih za ogrevanje, pa tudi manj je problemov z nastajanjem kondenza. Izognemu se nastanku "umetnin" na stenah dimnika, kot posledice učinkovanja žvepla in kondenza. Pri tem pa je strošek nabave mehanskega omejevalnika vleka skoraj zanemarljiv, vgradnja pa zelo enostavna.

 

 


$('.rd-parallax-layer video').each(function() { $(this)[0].play(); }); }); });